Declaraţia ministrului afacerilor externe, Cristian Diaconescu, pe tema relaţiei bilaterale România - Republica Moldova
Data: 09.04.2009
Măsurile luate de autorităţile din Republica Moldova în ultimele zile sunt arbitrare şi discriminatorii la adresa cetăţenilor români, iar partenerii din UE şi NATO trebuie să manifeste solidaritate pentru contracararea derapajului de la normele democratice şi de drept internaţional, a declarat astăzi ministrul afacerilor externe, Cristian Diaconescu, în cadrul unei conferinţe de presă.
Măsurile cele mai abuzive sunt introducerea regimului de vize în relaţia cu România şi acţiunile întreprinse de autorităţile moldovene împotriva cetăţenilor români.
Introducerea vizelor, care a intrat în vigoare începând de astăzi, 9 aprilie 2009, ora 00.00, ridică două probleme de fond, a arătat ministrul afacerilor externe: „În primul rând, stabilirea fără niciun fel de fundament juridic a criteriului cetăţeniei române privind obligativitatea introducerii vizelor. Această este o măsură discriminatorie, deoarece, potrivit Acordului dintre Republica Moldova şi Comisia Europeană, măsura poate fi introdusă numai pentru categorii de vizitatori, şi în niciun caz pe criteriul naţionalităţii sau a cetăţeniei. În al doilea rând, măsura a fost luată cu încălcarea prevederilor Acordului dintre Republica Moldova şi Comisia Europeană privind facilitarea vizelor şi readmisia, care stipulează necesitatea notificării, la Bruxelles, cu 48 de ore înainte de luarea unei astfel de măsuri. Aceste acţiuni arată distanţa imensă între declaraţiile autorităţilor de la Chişinău şi disponibilitatea reală de a acţiona în spirit european”. Ministrul Diaconescu a precizat că România a sesizat deja Comisia Europeană şi partenerii europeni în legătură cu aceste aspecte.
În ceea ce priveşte măsurile luate de autorităţile moldovene împotriva cetăţenilor români, ministrul a menţionat că, începând din data de 8 aprilie, autorităţile de la Chişinău desfăşoară o operaţiune metodică de identificare a persoanelor care au participat la manifestările din 7 şi 8 aprilie 2009, iar printre cele 200 de persoane despre care se afirmă că sunt deţinute se află şi cetăţeni străini.
Ministerul Afacerilor Externe a făcut o notificare oficială în acest sens şi face un apel insistent şi ferm către autorităţile din Republica Moldova de a preciza oficial numărul cetăţenilor români reţinuţi şi de a permite personalului consular de la Consulatul României de a intra în legătură cu aceştia, pentru a le acorda asistenţa consulară, conform legilor internaţionale.
Ministrul a anunţat că, la întâlnirea pe care astăzi a avut-o cu ambasadorii statelor membre ale Uniunii Europene şi ale NATO, acreditaţi la Bucureşti, aceştia au fost informaţi în legătură cu modul în care România vede relaţia cu Republica Moldova, respectiv faptul că România reiterează principiul continuităţii în relaţia cu ţara vecină. Astfel, pe principiile de cooperare europeană şi de parteneriat, România consideră că relaţiile de bună vecinătate nu se pot întemeia decât pe valorile europene, pe standardele şi pe normele pe care se constituie şi pe care se fundamentează relaţia în cadrul Uniunii Europene, şi al Alianţei Nord-Atlantice. De asemenea, România s-a angajat să promoveze în continuare apropierea Republicii Moldova de Uniunea Europeană, aceasta reprezentând cea mai bună variantă pentru cetăţenii Republicii Moldova şi pentru consecvenţa politicii externe româneşti din ultimii ani.
„Ca stat membru al Uniunii Europene şi al Alianţei Nord-Atlantice, România are responsabilitatea şi acţionează constant pentru asigurarea unui climat de stabilitate la frontiera estică a celor două organizaţii; dar evenimentele din ultima vreme arată clar că este nevoie de o solidaritate a tuturor partenerilor strategici din cadrul Uniunii Europene şi a Alianţei Nord-Atlantice”, a declarat Cristian Diaconescu.
În urma evoluţiilor situaţiei din Republica Moldova, Ministerul Afacerilor Externe român consideră că situaţia din acest stat ridică probleme severe pentru securitatea cetăţenilor români şi le recomandă cetăţenilor români să evite călătoriile în această ţară în perioada următoare. „Ştim că această solicitare pune pe mulţi deţinători de dublă cetăţenie în situaţii dificile, în special în condiţiile în care urmează sărbătorile Paştelui ortodox. Din păcate însă, suntem puşi în postura de a face şi o asemenea recomandare, în urma acţiunilor şi măsurilor autorităţilor de la Chişinău”, a arătat ministrul de externe.
Referitor la situaţia cu care se confruntă unii jurnalişti români aflaţi în prezent în Republica Moldova, ministrul a menţionat că România a sesizat reprezentanţa OSCE pentru libertatea mass-media şi a solicitat investigarea încălcării libertăţilor de expresie care au avut loc recent în ţara vecină. „Acest demers este normal şi îşi are rădăcinile în modul în care, la nivel comunitar, funcţionează sistemul de protecţie a drepturilor şi libertăţilor fondamentale ale cetăţenilor”, a adăugat ministrul Cristian Diaconescu.
MAE intervine la CEDO în urma încălcării drepturilor SRTV de către autorităţile din Republica Moldova
Data: 10.04.2009
Ministerul Afacerilor Externe, prin intermediul Agentului Guvernamental, a transmis, la data de 10 aprilie 2009, Curţii Europene a Drepturilor Omului observaţiile sale în calitate de terţ intervenient în cauza Societatea Română de Televiziune (SRTV) împotriva Republicii Moldova.
La data de 1 august 2008, SRTV, în calitate de reclamantă, a formulat plângere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului împotriva Republicii Moldova pentru încălcarea articolului 10 din Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi libertăţilor fundamentale, care garantează libertatea de exprimare, şi a articolului 1 din primul Protocol adiţional la Convenţie, care garantează protecţia proprietăţii.
Reclamanta a susţinut că, în urma deciziilor autorităţilor din Republica Moldova, SRTV a fost lipsită de dreptul de a difuza programele TVR 1 pe teritoriul Republicii Moldova.
La data de 26 februarie 2009, Agentul Guvernamental a comunicat Grefei Curţii Europene a Drepturilor Omului decizia de intervenţie a Guvernului român în cauza SRTV împotriva Republicii Moldova.
Informaţii suplimentare
Conform Convenţiei pentru apărarea drepturilor omului şi libertăţilor fundamentale, un stat parte are dreptul de a interveni în favoarea unui cetăţean al său care este reclamant în faţa Curţii, când cererea este introdusă împotriva unui alt stat parte.
Conform dispoziţiilor legale interne, intervenţia voluntară într-o cauză aflată pe rolul Curţii Europene în care reclamantul este un cetăţean român, se face de către Agentul Guvernamental, cu aprobarea Ministrului Afacerilor Externe.
Anunţ MAE
Data: 10.04.2009
Ministerul Afacerilor Externe face apel la instituţiile de presă să mediatizeze numerele de telefon de mai jos, pentru informarea cetăţenilor români direct interesaţi.
În ultimele zile, autorităţile de la Chişinău au afirmat în mai multe rânduri că ar fi arestat un număr important de cetăţeni români.
În condiţiile în care, la solicitările de clarificări transmise pe canale diplomatice, autorităţile de la Chişinău nu au dat niciun răspuns, Ministerul Afacerilor Externe solicită celor care au cunoştinţe sau rude care s-au deplasat în Republica Moldova în ultima perioadă şi care nu au mai putut fi contactate să semnaleze aceste cazuri la următoarele numere de telefon:
· Între orele 8.00 - 20.00 - 021 431 1511
După orele 20.00 - 021 431 1203
Reuniunea Consiliului Consultativ al MAE
Data: 10.04.2009
Consiliul Consultativ al MAE s-a reunit astăzi la sediul ministerului pentru a discuta despre situaţia din Republica Moldova şi despre relaţiile bilaterale dintre România şi Republica Moldova.
„Discuţia de astăzi a fost deosebit de utilă. Sunt elemente strategice de valoare politică, care ne vor ajuta foarte mult în perioada următoare în orientarea politicii externe româneşti, pe această temă, care este acum de actualitate”, a conchis ministrul afacerilor externe, Cristian Diaconescu, la finalul reuniunii.
La reuniune au participat foşti preşedinţi şi miniştri de externe ai României, după 1990: Ion Iliescu, Sergiu Celac, Adrian Năstase, Teodor Meleşcanu, Petre Roman, Călin-Popescu Tăriceanu, Adrian Cioroianu şi Lazăr Comănescu.
Ministrul de externe a evocat, în context, două modalităţi de îmbunătăţire a eficacităţii din punct de vedere conceptual, dar şi instituţional, a relaţiilor cu Republica Moldova: „determinarea dimensiunii parlamentare şi politice generale în România de a aborda pe fond problema relaţiilor bilaterale la est de România şi în al doilea rând, rolul unei consultări între structura Ministerului de Externe şi zona neguvernamentală”.
În cadrul reuniunii Consiliului Consultativ, ministrul afacerilor externe, Cristian Diaconescu, a prezentat demersurile şi poziţia MAE faţă de măsurile luate de autorităţile din Republica Moldova în ultimele zile la adresa cetăţenilor români. Şeful diplomaţiei române i-a informat asupra notificării oficiale transmise de MAE autorităţilor din Republica Moldova de a preciza oficial numărul cetăţenilor români reţinuţi şi de a permite personalului consular de la Consulatul României de a intra în legătură cu aceştia, pentru a le acorda asistenţa consulară, conform legilor internaţionale. „Zilnic vom transmite câte o notă verbală autorităţilor de la Chişinău, cerându-le detalii din acest punct de vedere”, a subliniat ministrul Diaconescu.
Referitor la situaţia cu care se confruntă unii jurnalişti români aflaţi în prezent în Republica Moldova, ministrul a menţionat că România a sesizat reprezentanţa OSCE pentru libertatea mass-media şi a solicitat investigarea încălcării libertăţilor de expresie care au avut loc recent în ţara vecină.
Totodată, au fost discutate aspecte legate de întâlnirea din 9 aprilie 2009 a ministrului Diaconescu cu ambasadorii statelor membre ale Uniunii Europene şi ale NATO, acreditaţi la Bucureşti.
Informaţii suplimentare
Consiliul consultativ reprezintă un for de discuţii, format din foşti preşedinţi şi miniştri de externe ai României, după 1990, care pune bazele unei noi culturi a dezbaterii temelor de politică externă a României.
· Iniţiativa aparţine fostului ministru de externe, Adrian Cioroianu. Prima reuniune a Consiliului consultativ a avut loc în data de 10 iulie 2007.
Informaţii de călătorie - Republica Moldova reintroduce vizele pentru cetăţenii români
Data: 08.04.2009
Cetăţenii români care doresc să călătorească în Republica Moldova au nevoie de viză, începând cu data de 9 aprilie 2009, orele 00.00.
Vizele vor fi eliberate de către Ambasada Republicii Moldova la Bucuresti.
Ambasada Republicii Moldova la Bucureşti
Cancelaria: Aleea Alexandru nr.40, Sector 1
Telefon: (0040-21)230.04.74
Fax: (0040-21)230.77.90
E-mail: bucuresti@mfa.md
Secţia consulară
Adresă: Bd. Eroilor nr.8, Sector 5
Telefon: (0040-21) 410.98.27
Tel/Fax: (0040-21) 410.98.26
Poziţia MAE privind recentele decizii ale autorităţilor de la Chişinău
Data: 08.04.2009
Ministerul Afacerilor Externe a luat notă cu indignare de decizia autorităţilor de la Chişinău cu privire la ambasadorul României. MAE respinge categoric acuzaţiile formulate de autorităţile Republicii Moldova privind presupuse implicări ale României în afacerile interne ale acestui stat.
MAE subliniază că această acuzaţie este o provocare la adresa statului român. Este inacceptabil ca puterea comunistă de la Chişinău să transfere responsabilitatea pentru problemele interne din Republica Moldova pe seama României şi a cetăţenilor români.
De asemenea, MAE consideră aberante măsurile unilaterale de impunere a restricţiilor de călătorie anunţate de preşedintele Vladimir Voronin.
MAE subliniază că România nu va lua măsuri similare privind personalul Ambasadei Republicii Moldova la Bucureşti şi va menţine sistemul de vize gratuite pentru cetăţenii moldoveni.
România a sprijinit consecvent independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova şi va continua să aibă o abordare europeană în raporturile sale cu statul vecin, în pofida politicii antiromâneşti a autorităţilor comuniste de la Chişinău.
România va susţine în continuare apropierea Republicii Moldova de Uniunea Europeană, inclusiv prin proiectele destinate tinerilor care doresc să studieze în ţara noastră, precum şi participarea la alte programe europene destinate cetăţenilor acestei ţări.
MAE a făcut cunoscută poziţia sa partenerilor din comunitatea europeană şi euro-atlantică.